WHO avråder barn under två års ålder helt från att använda surfplattor och skärmar men möter stor kritik av experter som menar att det inte själva skärmtiden som är problemet utan en mindre social samvaro med vuxna människor.
Jämförs inlärning via skärmar blir det en långsammare inlärning än om det varit inlärning tillsammans med en vuxen, och detta beror på att en människa har många fler nyanser än en tvådimensionell teknikpryl. Det finnas dock bra teknik som kan vara ytterst användbar för barn och föräldrar. Till den kategorin hör GPS-klockor. För att spara tid kan den här köpguiden hjälpa dig som stressad förälder att få veta mer om de GPS-klockor kan vara värda att titta på, istället för att själv uppsöka all information. Dessa kan användas för att kunna se var barnet befinner sig eller till och med för att kunna snabbt kontakta föräldern om det skulle uppstå en situation då barnet behöver hjälp.
– Små barn behöver först och främst etablera en trygg relation med sina föräldrar och inom den relationen utforska världen. Där kan digitala verktyg ingå men det viktigaste är att barn undersöker den fysiska världen och att de får uppleva sig själva i samtal med andra, säger Mikael Heimann, professor emeritus i utvecklingspsykologi och forskare vid universitetet i Linköping. Forskning.se
Teknik till nytta
Sedan den 1 juli blev tekniska hjälpmedel i förskolan ett obligatoriskt inslag. Detta gör det kanske ännu viktigare för föräldrar att sätta gränser på skärmtiden hemma och inte använda surfplattan eller datorn som en barnvakt, utan att faktiskt engagera dig i dina barn.
Hos Rädda Barnen får du lite tips om hur du kan hantera barn och skärmar samt vad du ska tänka på för barnets bästa.