När en fråga föder en annan fundering så hamnar man i läget där man inte riktigt vet om den uppsatta tanken blir så praktisk i längden och istället hittar andra alternativa lösningar. Som vanligt. Det är ju charmen i planeringen att få experimentera lite. Leta efter det (i tanken) optimala.

Så när tankarna kring det där med transport från Bangkok till Koh Samui började hopa sig så insåg jag att det fanns ju fler vägar att gå. Huvudspåret ligger fortfarande på att åka in och ta Bangkok några nätter direkt vid ankomst, därefter flyga Thair Air Asia till Surat Thani, transportera oss till Donsak och vidare med båt över till Koh Samui. Men med i urvalet finns nu även ytterligare två alternativ.karta_thailand_koh_samet

1) Övernatta i Bangkok och ta transport till Ban Phe och åka över till Koh Samet och spendera första semesterveckan där, varpå vi sen vänder tillbaka till Bangkok och flyger till Surat Thani.

  • Fördel – Ytterligare en ö att utforska
  • Nackdel – lång transport på väg till Koh Samui
  • Phuket_Kamala_Map

2) Åka till gamla Don Muang-flygplatsen i Bangkok och hoppa på flyg till Phuket. Semestra i närheten där några dagar (Phuket – Khao Lak?) och sedan flyga direktflyg till Koh Samui och vända till Bangkok via Surat Thani efter semestern.

  • Fördel – Ytterligare resmål, betydligt billigare att ta sig till Koh Samui via Phuket (???)
  • Nackdel – Lång resväg vid ankomst och många transporter, sämre väder, det är Phuket.

Om jag hade haft minsta intresse av Hua Hin/Cha Am så hade det ju även funnits ett tredje alternativ med bil/transport dit och sen fortsätta ner, men de resmålen lockar mig ungefär lika mycket som Patong eller Pattaya. Inte alls. 

Eller så är Koh Samui med omnejd ändå bäst?