En av mina vanligaste sökningar in på bloggen på senare tid har varit på ordet etmoidit, så jag vill visa en bild på hur Lilla A såg ut på morgonen innan hon blev inlagd på sjukhuset för behandling.

Etmoidit är alltså en bihåleinflammation för barn, fast eftersom barn inte har samma typ av hålrum som oss vuxna gör en sån inflammation mycket större skada och kan vara riktigt farlig om den inte behandlas i tid. Just kännetecken för etmoidit (som ändå är väldigt ovanligt) är att det bara drabbar det ena ögat som då svullnar igen.

etmoidit

 

Sjukdomsförloppet i Lilla As fall var hög feber (40,5) med kräkningar, matthet och på dag 2 började svullnaden komma. Den här bilden visar ganska tydligt att hennes öga var helt igenmurat (dag 3), tydligen hade hon rejält ont dessutom. På Alvedon orkade hon vara vaken och social i korta perioder, men utan smärtstillande låg hon på soffan och mådde allt annat än bra.

Eftersom det är en generell uppfattning att små barn inte kan få bihåleinflammation fick vi flera gånger höra att det bara var en ögoninflammation och att vi skulle avvakta. Är du orolig för att ditt barn har etmoidit så föreslår jag att du går på allmäntillståndet. Mår de dåligt, har ont och inte är pigga kan det vara bra att en läkare i alla fall kontaktas. På vårdcentralen tittade AT-läkare på henne, bad om en andra åsikt från sin kollega och skickade oss vidare till Sachsska Barnsjukhuset. Väl där tog det bara några minuter innan man gjort bedömningen att hon skulle läggas in med antibiotika intravenöst för att stoppa etmoiditen.

etmoidit_efterpåbörjadbehandling

Dagen efter påbörjad behandling märkte man att ögat började öppna sig, efter att fått behandling i 48 timmar blev hon utskriven från sjukhuset. Återbesöket några dagar senare visade på det vi redan såg, att hon gjort framsteg och ögat återgick till normal funktion kort därefter. Vi avslutade de ytterligare 10 dagarnas penicillinkur och hoppas att aldrig behöva upprepa proceduren igen.