Formar från Barnmatsburken klarar temperaturer från minus 40 grader upp till 230 grader Celsius. De tål maskindisk, mikrovågsugn, ugn och frys. Formarna är i princip outslitliga kan efter barnmatsperioden användas som bakformar, till isbitar eller varför inte i sandlådan. Här hemma har vi testat dem till att frysa smoothieglass och saftglass – lagom storlek och uppskattat!

Barnmatsburkens formar är fria från Bisfenol A, även kallat BPA (BPA-free) och är godkända av det internationella livsmedelsgodkännandet FDA. De är gjorda av livsmedelsgodkänt silikon. BPA är en av världens vanligaste plastkemikalier och sägs ha hormonstörande effekt särskilt på små barn. Bisfenol A används framför allt vid framställning av polykarbonat och epoxiplaster, men även som s.k. hårdgörare i andra plaster. BPA används ofta i produkter som sägs vara av ”oförstörbar plast”. Det kan också återfinnas i flertalet nappflaskor för barn. Bisfenol A frigörs när plasten upphettas t ex när vällingflaskan värms i mikron.

Du behöver inga specialburkar, formarnas storlek är anpassad till att passa de vanliga barnmatsburkarna av glas (Hipp, Nestlé, Semper m fl) som man lätt får tag i. Glasburkar är fritt från BPA och går att sterilisera genom kokning.Istället för lock använder du enklast en vanlig fryspåse. När du fyllt formen med mat trär du över en påse och ställer allt i frysen. När maten frusit till pluppar du ur bitarna i påsen och så kan du genast använda formen igen och i frysen har du påsar med färdiga portionspuckar.

Smakportionsformen består av åtta stycken bitar á drygt 25 ml. De passar bra till första smakportionerna och att bygga de första lite större måltiderna på. T.ex. 1 bit morotsmos + 1 bit ärtpuré.

Portionsformen består av åtta stycken bitar á 0,5 dl. Det får plats två stycken bitar i en barnmatsburk av mittemellan storlek. T.ex. 1 bit med köttfärs + 1 bit ris

Nämnde jag att de är snygga också?

Bilderna är  lånade av Karin som dessutom har många bra recept för de små.

Imorgon drar en ny tävling igång här på bloggen med just Barnmatsburken – så håll utkik!