Att den här sitsen från 1950-talet inte är godkänd idag behöver vi kanske inte ens orda om? 

Har du någonsin funderat över hur länge man kan använda en bilbarnstol eller ett babyskydd? 

Rätt ofta när jag är ute på ärenden eller på BVC ser jag bilbarnstolar och babyskydd som definitivt passerat sitt bäst-före-datum. Plasten som stolarna byggs i blir nämligen porös efter X antal år och kan därmed inte räknas som tillförlitligt vid en krock. På själva stolen kan du inte på något sätt se att säkerheten blir lidande. Alla bilbarnstolar/babyskydd som tillverkas och säljs i Sverige har en datummärkning på sig, där ser du när stolen tillverkades. Det är datumet som är intressant, inte det datum du köpte stolen i affären.

Så hur länge kan man använda en stol? Rekommenderade livslängden på ett babyskydd är inte mer än 5 år och en bakåtvänd bilbarnstol beräknas hålla ca 8-10 år. Är du osäker på om din stol är tillräckligt bra enligt nuvarande standardkrav? Här i Stockholm finns möjligheten att gå in till Säkerhetsbutiken och låta dem titta på stolen.