Jag måste ändå återkoppla lite kring mina uppfattningar med det här med hallonbladste utifrån mina förutsättningar och utfallet för mig.

Nu vet jag självklart att det inte finns några vetenskapliga bevis bakom mitt eget resultat, utan det är enbart baserat på förlossning nummer ett och förlossning nummer två. Den ena utan te och den andra med. Väg dessutom in att förlossning två tenderar att vara något snabbare av naturen.

Sammanfattning barn nummer 1: Latensfasen varade i nästan 3 dygn med svaga, men regelbundna värkar periodvis. Själva värkarbetet är satt till 17 timmar från det att värkarna ändrade karaktär. Jag öppnade mig långsamt, hade värkstormar, EDA hade ingen effekt. Avslutningsvis är bebisen plockad med sugklocka och yttre press eftersom kroppen gett upp och Lilla A inte alls ville vara med längre. Ett klipp och många sprick innebar tripp till Central Op. Total blodförlust 1,2 liter. Blödning samt avslag efter förlossning pågick i 8 veckor. Livmodern var öm länge, drog ihop sig långsamt.

Sammanfattning barn nummer 2: Latensfasen varade i 5-6 timmar med regelbundna, svaga och korta värkar. Värkarbetet tog sedan 6½-7 timmar efter att värkarna ändrade karaktär. Värkstormar (5 värkar på 10 minuter med hållbarhet på 1½+ minuter) och öppnades i normalsnabb takt. Normal förlossning utan redskap. Utan sprickor. Total blodförlust 0,3 liter. Blödning efter förlossning 5 dagar, avslag ytterligare 3 veckor. Livmodern drog ihop sig fort, utan ömhet dagen efter förlossning.

Jag vill tro att mitt drickande spelade en viss roll i det hela. Det trots att jag inte drack den rekommenderade maxdosen (jag fick aldrig i mig mer än 2 koppar/dag) eller hela den rekommenderade tiden ut (drack enbart 1½ vecka ungefär). 

Om inte annat är jag glad för att jag kunde inbilla mig att det hade effekt.