För en månad sen damp det ner ett litet paket i min brevlåda, nämligen boken En Dag av David Nicholls som nu även går på bio. Fina Frun gav några möjligheten att testa det nya bokformatet Excess och jag hade tur att bli en av dem.

Det finns en nackdel, det är att formatet är någorlunda högt lagt prisvärt. I dagsläget får du ge närmare två pocketböcker för priset av en liten excess (eller fyrdubbelt om du liksom jag beställer pocket via nätet). I övrigt har jag bara positivt att säga.

För alla resande människor (och de som liksom jag älskar att bada skumbad) är det här genialiskt. Boken tar ingen plats, den får plats i bakfickan om man skulle vilja, den väger knappast någonting och ändå uppfyller den alla mina kriterier på storlekstext och bläddringsförmåga. Just det kan du nämligen utan problem göra, bläddra med en hand! Förresten passar den dessutom riktigt bra för alla oss tjejer som helst vill hålla våra handväskor minimala, eller som på grund av alldeles för många barnaccessoarer har utrymmesbrist i skötväskan.

Storleksmässigt är boken knappt större än min iphone, mäter 8×12 cm. Olyckligtvis dog min kamera när jag försökte fota, eftersom jag då får lita på telefonen kan jag inte göra jämförelse. Men ni får tro på mitt ord – den är liten.

Själva boken och dess innehåll är definitivt värt att läsa. En kärlekshistoria som löper över 20 år och är precis så tragisk, lättsam och roande som en bra bok ska vara. För när Em och Dex träffas genom ett onenightstand på college är det ingen av dem som tror att de ens kommer hålla kontakten när Dex ger sig ut i vida världen. Ändå fortsätter breven att gå som en löpeld mellan dem och kontakten växer sig starkare. Om livets hårda läxor, om kärleken och om misstagen. Helt klart en bok för mig, även om jag kanske hade behövt varit aningen mindre hormonell när jag läste den.

Dessutom känns det ju som att man läser mer när det har ett litet format, för dessa 684 sidor klassar sig nog därmed som en av de längre böckerna i min samling.