De första dagarna vet jag inte ens vad jag ska säga om vår mat. Katastrofal vore ett uttryck som inte är speciellt långt från sanningen, om det berodde på att vi var hopplösa på att hitta restauranger eller det bara berodde på att vi tog fel mat vet jag såklart inte.

Stellas mamma hade tipsat om restaurangen Lonja de Tapas som skulle ligga i El Born. Sagt och gjort var det denna restaurang vi halft som halft gav oss av och letade efter de första två kvällarna – mest för att lokalisera. Naturligtvis hittade vi inte riktigt dit, det är gränder, konstiga gator och lokalsinnet (för oss båda) är helt uruselt. I efterhand vet vi ju att vi var ute på helt fel gator och snurrade. Lyckligtvis mötte vi en tjej som delade ut reklam för just Lonja vår andra kväll och därefter begav vi oss på jakt.

Nu vet jag inte om vi hittade till riktigt rätt restuarang (det fanns tydligen flera) men vi satte oss på uteserveringen till Pla de Palau. I efterhand hade jag nog hellre suttit inomhus eftersom den var placerad bredvid soptunnorna och dessa var knappast tömda nyligen. Inget stort problem, men det förstörde lite av stämningen.

Tapas är knappast ett billigt nöje när det är ens fulla måltid. Som tilltugg/mellanmål är konceptet klockrent, även om jag älskar tapas även till kvällsmat tycker jag att det är i dyraste laget. Trots det är det tapas man ska äta när man är i Barcelona, eftersom vi dessutom misslyckats så kapitalt kvällarna innan ville vi inget hellre än bara få njuta av maten. Och säga vad man vill, men det är mat i toppklass man blir erbjuden.

Hur ofta här hemma har man möjlighet att beställa in färska ångade musslor? Min favorit!

Förväntansfull!

Vad vi inte hade förstått var att El Born var helt infesterat av kedjan från Lonja. Förutom de två restaurangerna (som vi självklart provade båda) visade sig även Caputxes höra till samma kedja och även celler de tapas. Vårt enda fristående tapas-besök blev därmed på kedjan Taller de Tapas – som jag iaf inte tror hade samma ägare (även om typsnittet i menyn var kusligt likt). Strunt samma eftersom maten var riktigt god och personalen helt underbar (speciellt med Lilla A).

Summa summarum är tapas the shit. Patatas bravas och mejillonas al vapor kommer alltid vara mina favoriter och jag kommer drömma om smaken långt in på hösten.